10 de maig. Dia mundial de Lupus Eritematós Sistèmic (LES)
Les Malalties Autoimmunes Sistèmiques tenen una prevalença entre 5 i 500 casos per cada 100.000 habitants, dins les quals el Lupus Eritematós Sistèmic (LES) és una de les més prevalents.
El LES es defineix com a una malaltia autoimmune crònica d’etiologia desconeguda que es caracteritza per l’afectació de múltiples òrgans i sistemes i que afecta a dones joves d’entre 15 i 45 anys. La influència de diversos factors (ambientals i genètics) contribueixen a la pèrdua de la tolerància immunològica que desencadena la resposta autoimmune responsable del dany als diversos òrgans i sistemes.
Les manifestacions clíniques són variables, des de només afectació cutània, fins a afectació sistèmica en forma d’artritis, afectació renal, neurològica, cardiovascular i pleuropulmonar.
En l’àmbit del laboratori, els marcadors utilitzats pel seu diagnòstic i seguiment són: els anticossos anti-nuclears (ANA), els anticossos anti-DNA de doble cadena (dsDNA) i els anticossos anti-ENA (Antígens Extractables del Nucli) dins dels quals els més freqüents són el SSA, SSB i Sm. En aquest context, el 2019 es van actualitzar els criteris classificatoris(*) establint com a criteri d’inclusió per estudi de LES, la positivitat dels ANA a un títol de 1:80, motiu pel qual des del juny del 2020 a CLILAB diagnòstics vam actualitzar-ne el punt de tall.
Els anticossos ANA es realitzen per la tècnica d’Immunofluorescència Indirecta (IFI) que presenta una elevada sensibilitat i permet detectar el màxim nombre de pacients, encara que la quantitat d’anticossos sigui baixa. Per tal d’augmentar l’eficiència en el diagnòstic de laboratori del LES, des de CLILAB diagnòstics hem dissenyat els dos algoritmes que s’adjunten a continuació pel diagnòstic i seguiment del LES.
(*)Arthritis Rheumatol. 2019 September ; 71(9): 1400–1412.