Actualització del calendari vacunal sistemàtic a Catalunya

Tornar a Notícies
Imatge extreta de Freepik.com

A data 30 d’agost, s’ha publicat al DOGC l’actualització del calendari de vacunacions sistemàtiques a Catalunya.

A partir d'aquest mes de setembre s'inclourà la vacunació contra el virus Varicel·la-Zòster (VVZ) per a les persones de 65 i 80 anys. Salut va incloure al març aquesta vacuna per protegir persones en grup de risc i ara ho fa per a la gent gran, començant per aquestes dues cohorts d'edat.

El VVZ pertany a la família Herpesviridae i causa dues entitats clíniques diferents, la Varicel·la, la infecció primària, i la reactivació del virus que s'acantona en els ganglis de les arrels nervioses sensorials dorsals o cranials, causant l'herpes zòster. Aquest últim quadre, malgrat no tenir una elevada mortalitat, sí que té una alta morbiditat, per la qual cosa és recomanable la vacunació a la gent gran.

Al CLILAB Diagnòstics realitzem la detecció qualitativa del material genètic del Virus Varicel·la Zòster, mitjançant la reacció en cadena de la polimerasa (PCR). L'assaig consisteix en la realització d'una PCR en temps real (RT-PCR) del gen de la proteïna principal d'unió a l'ADN del VVZ (ORF 29). Aquesta tècnica es fa amb un sistema integrat i automatitzat per a l'extracció, l'amplificació i la detecció del material genètic.

Les mostres per a la realització de l'assaig poden ser bàsicament frotis d'exsudats de lesions cutànies i mucocutànies. També es poden processar les mostres de LCR, sang o plasma.

Una altra de les novetats del calendari vacunal és la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) en els nois de 6è de primària (11-12 anys), ja que fins ara es posava només a les noies d'aquest rang d'edat i en persones de qualsevol edat amb afeccions de risc.

Amb aquesta mesura s'aconsegueix l'equitat entre sexes, i es protegeix directament als nens de desenvolupar càncers relacionats amb la infecció del VPH, com el càncer d'orofaringe, de penis i d'anus.

El VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que s'estima que entre el 85 i el 90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. El VPH és un virus d'ADN bicatenari sense embolcall i amb un genoma d'aproximadament 8000 nucleòtids. Hi ha més de 150 tipus diferents de VPH, dels quals, aproximadament uns 40 tipus poden infectar la mucosa anogenital humana, però, només 14 d'aquests tipus es consideren d'alt risc.

Al CLILAB Diagnòstics realitzem la detecció del DNA viral mitjançant la reacció en cadena de la polimerasa (PCR) en temps real dels 14 tipus de VPH d'alt risc en un únic anàlisi de forma automatitzada on s'integra, la lisis cel·lular, la purificació i l'amplificació d'àcids nucleics i la detecció de les seqüències diana mitjançant la PCR a temps real. S'identifiquen específicament els subtipus invasius com són HPV 16,HPV 18 i HPV 45, i s'informa de la presència o absència dels altres 11 donant un resultat combinat.

AVISOS I COMUNICATS

En aquest apartat podràs trobar tota la informació d'última hora relacionada amb el CLILAB Diagnòstics.

Trobaràs indicacions tècniques o notes informatives relacionades amb determinacions i també incidències climatològique o els dies festius del CLILAB Diagnòstic.

NOTÍCIES D'INTERÈS GENERAL