8 de març. Dia Internacional de la Dona.
L’any 1975 es va proclamar el dia 8 de març com el dia internacional de la dona per part de la ONU. Dos anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional.
El primer moviment registrat data del 1857, on milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema 'Pa i roses' per protestar per les miserables condicions laborals i reivindicar una retallada de l'horari i la fi de la feina infantil.
A Europa, va ser el 1910 quan durant la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen (Dinamarca) amb l'assistència de més de 100 dones procedents de 17 països, es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. No van fixar una data concreta, però sí el mes: març.
Darrere d'aquesta iniciativa estaven defensores dels drets de les dones com Clara Zetkin i Rosa Luxemburg.
Des del CLILAB Diagnòstics ens unim a aquest moviment per continuar treballant i lluitant per la equiparació de drets de les dones d’arreu del món i en el desenvolupament íntegre com a persona.
A la imatge recordem a algunes de les dones que gràcies a la seva feina i capacitat de superació han fet que les dones s’obrissin al món:
Clara Campoamor (1888-1972): advocada, escriptora, política i defensora dels drets de la dona espanyola.
Ada Lovelace (1815-1852): matemàtica, informàtica i escriptora britànica. Creadora del primer algoritme destinat a ser processat per una màquina, de manera que se la considera com la primera programadora d'ordinadors.
Clara Immerwahr (1870-1915): Primera doctora en química.
Inge Lehmann (1888- 1993): sismòloga coneguda per realitzar les primeres proves de magnituds de sismes i les seves conseqüències. Va ser la descobridora de la discontinuïtat que separa el nucli extern del nucli intern.
Jane Austen (1775-1817): primera escriptora en que tots els seus protagonistes eren dones. Les seves novel·les inculcaven i impulsaven valors i idees liberals molt diferents a les de la seva època.
Elizabeth Blackwell (1821-1910): Va ser la primera dona que va aconseguir exercir la professió de metge a tot el món.