1 de Desembre, Dia Mundial del VIH
El VIH, virus de la immunodeficiència humana, és un virus que ataca el sistema immunitari, i si no es tracta pot causar la SIDA (síndrome de la immunodeficiència adquirida).
El 5 de juny de 1981, la organització estatunidenca de vigilància i prevenció de malalties (CDC) va informar sobre una forma rara de pneumònia entre joves homosexuals de Califòrnia. Es tracta de la primera alerta sobre el SIDA, però no va ser fins al gener del 1983 que l’equip de l’Institut Pasteur dirigit por Françoise Barré-Sinoussi, Jean-Claude Chermann i Luc Montagnier va descobrir el VIH.
El 20 de març de 1987 es va presentar l’AZT el primer fàrmac antiretroviral. Es tractava d’un tractament costos i amb molts efectes secundaris.
Tot i que encara no hi ha una vacuna ni d’un tractament que permeti eradicar el virus, en l’actualitat disposem d’un ampli ventall de fàrmacs pel seu tractament que han convertit a la infecció pel VIH en una malalta crònica. Existeixen també fàrmacs per la profilaxis prèvia a l’exposició (PrEP) i la profilaxis posterior a l’exposició (PEP).
Per saber si una persona està infectada pel VIH, el laboratori disposa de test per detectar anticossos enfront el virus. Actualment s’utilitzen test de 4a generació, que permeten detectar la proteïna p24 de la càpsida del virus, la qual cosa permet detectar la infecció a partir dels 11-13 dies després de l’exposició.
Per la monitorització del tractament antiretroviral s’utilitza la càrrega viral i la determinació de la xifra de limfòcits CD4. En cas de sospita de resistència al tractament, es poden fer estudis moleculars que permeten identificar mutacions que poden conferir resistència als fàrmacs.
Com a dada orientativa de la importància del laboratori en el diagnòstic i seguiment d’aquesta infecció, CLILAB diagnòstics ha realitzat 25.661 serologies i 2.988 càrregues virals en aquest 2021.