El 13 de setembre es celebra el Dia Mundial de la Sèpsia
S’estima que 48.9 milions de persones es veuen afectades anualment arreu del món per aquesta patologia amb una mortalitat del 20-30% a la fase aguda i amb una mortalitat a llarg termini (1 any post supervivència) del 30% .
Es tracta d’una disfunció de la resposta de l’hoste a la infecció causada per un microorganisme que pot ser tant un bacteri, com un virus o un fong. Fins a l’any 2020 els bacteris eren els principals causants de la sèpsia, però, la pandèmia de SARS-CoV-2 va col·locar la sèpsia viral en primer lloc.
Pel que fa a la sèpsia bacteriana, les que més prevalença tenen segons els diferents estudis són les causades per bacteris gram negatius (42-45%), com la Escherichia coli. Respecte als Gram positius (33-43%), el gènere més prevalent d‘aquest últim grup és Staphylococcus sp.
Pel que fa als virus, el més habitual és el virus Influenza amb una incidència que oscil·la entre l’1-4%. Però, la incidència de sèpsia viral per COVID-19 entre el anys 2020-2023 va ser del 15%, amb pics de fins al 80%. A més, és important tenir en compte la reactivació dels virus CMV i Herpes en pacients immunodeprimits que presenten sèpsia.
Davant la sospita d’aquesta patologia (febre, alteració del nivell de consciència, de la freqüència respiratòria/cardíaca o d’hipotensió), és crucial l‘obtenció d‘hemocultius, així com iniciar un tractament antibiòtic empíric d’ampli espectre adaptat als índex de sensibilitats dels microorganismes de cada hospital.