CLILAB Diagnòstics digitalitza els serveis d’anatomia patològica
En només cinc mesos el laboratori genera més de 140.000 imatges, contribuint a millorar el diagnòstic a catalunya.
A CLILAB Diagnòstics de moment, i en només cinc mesos, hem convertit 140.000 làmines de vidre amb mostres de teixit en imatges d’alta resolució.El model digital està transformant la manera de treballar dels equips de patòlegs i tècnics, substituint les mostres en làmines de vidre i els microscopis tradicionals per imatges accessibles des de qualsevol centre. Aquestes innovacions, explica el Dr. César Chappuis, cap del servei d'Anatomia Patològica, “ens ofereixen una visió més precisa i global de la lesió i, per tant, podem fer avaluacions tècniques més acurades que milloren directament la qualitat dels diagnòstics i les decisions terapèutiques.” Un exemple d’aquest impacte és que es poden detectar diferències microscòpiques que poden marcar la diferència entre optar per una cirurgia o un tractament menys invasiu. Aquest canvi situa la digitalització al centre dels seus processos amb l'objectiu d’obtenir diagnòstics més precisos, tractaments més personalitzats i un entorn de treball més col·laboratiu.
La revolució de la digitalització
A més, s’ha obert la porta a un entorn de treball flexible i col·laboratiu entre la xarxa de laboratoris CLILAB en el qual els especialistes ja no s’han d’enviar les mostres físiques d’un laboratori a un altre perquè el material escanejat es pot visualitzar, analitzar i compartir des d’ubicacions remotes i en temps real. Aquesta agilitat també redueix els temps de resposta en els casos més urgents, millorant l’atenció al pacient.
La possibilitat de revisar casos antics o de trobar patrons que ajudin en la recerca de millors tractaments és un altre aspecte de la digitalització molt valorat pels patòlegs, especialment d’aquells que fan el seguiment de casos més complexos.
Coneixement compartit i intel·ligència artificial
El fons digital de CLILAB s’integrarà al programa públic PAT-SIMDCAT, un repositori o gran central de dades reals accessibles i compartides que té la intenció d’augmentar l’eficiència dels diagnòstics de la comunitat mèdica catalana. Paral·lelament, durant el 2025 s’implementaran noves eines d’intel·ligència artificial, que, segons el cap d’anatomia patològica "implicaran un canvi de paradigma a l'hora de treballar perquè tindrem un suport automatitzat en les diferents parts del diagnòstic.” Això permetrà, per exemple, identificar àrees sospitoses, quantificar variables clíniques o millorar l’homogeneïtzació dels diagnòstics. La constant actualització de tots aquests recursos tecnològics comportarà que “la seva aplicació pugui tenir un abast molt més gran en un futur”.
Al llarg del 2025, CLILAB desplegarà un programa d’intel·ligència artificial que canviarà la manera de treballar dels patòlegs.
Per a la directora tècnica, Sílvia Miró, la digitalització i la intel·ligència artificial “permetran agilitzar els processos i ajudaran a atraure i fidelitzar talent científic a Catalunya, en especial perfils d’especialistes d’anatomia patològica, amb condicions laborals més innovadores i flexibles. També aproparan tecnologia d’última generació als hospitals als que CLILAB dona servei. ”
Des del 2002 treballem per oferir serveis de laboratori d’alta qualitat i proximitat, amb el ferm compromís de posar la salut dels pacients al focus de la nostra activitat. “Amb aquesta aposta per la digitalització i la intel·ligència artificial, CLILAB es posiciona com un referent en la transformació digital del sistema sanitari català”, conclou el Sr Rafael Comas, gerent del CLILAB Diagnòstics.