"Estic molt contenta amb la gent amb qui treballo, crec que ho fem bé. Cada vegada treballem amb més integració"
Entrevista a María Eugènia Márquez Beltri Facultativa Adjunta i Responsable del Sistema de Gestió de la Qualitat i de la Seguretat del Pacient.
"A vegades tu no tries la teva vida, la vida t'escull a tu" diu Maria Eugènia Márquez Beltri en començar a explicar com ha estat la seva carrera professional i com les diferents circumstàncies van anar marcant les seves preferències dins la medicina de laboratori.
L’Eugènia va néixer a Barcelona a on es va llicenciar en Medicina; realitzant la seva especialitat en Anàlisis Clíniques a l'Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona. Un any després de finalitzar el MIR, l'any 2005, va arribar a l'Hospital General de l'Hospitalet. "Vaig venir a substituir una persona que feia més hematologia. A més, es va donar la circumstància que el cap del servei era un hematòleg especialista en transfusió, fet que em va ficar molt en aquest camp".
A la feina diària com a Facultativa Adjunta al laboratori de l'Hospitalet, "No tots els dies són iguals" i explica que li agrada la seva feina perquè ser Analista Clínic li permet estar en contacte amb diferents professionals i especialitats, a més de diverses maneres de treballar, fet que l'enriqueix molt.
L'any 2023 ha portat nous reptes i objectius per a l’Eugènia, ja que a principi d'any, va sumar a les seves tasques diàries, la responsabilitat al capdavant del Sistema de Gestió de la Qualitat del CLILAB Diagnòstics i de la Seguretat del Pacient.
Gestió de la Qualitat
Per a l'Eugènia, la gestió de la qualitat és una àrea amb què ha nascut com a professional. "És un tema en el qual estic des que vaig començar la residència, que m'ha acompanyat tota la meva vida professional i que m'agrada molt".
Les seves paraules materialitzen la seva passió per aquest camp. "Amb la Marga Simón, l'anterior responsable de Qualitat, treballàvem juntes des de feia temps", explica, compartien criteris i una idea global similar. Tot això va facilitar que, en jubilar-se la Marga i fer-se càrrec l'Eugènia del rol, comptés amb tota la informació, experiència i formació necessària per tirar endavant el Sistema de Gestió de la Qualitat del CLILAB Diagnòstics..
CLILAB Diagnòstics està certificat per a la norma ISO 9001:2015. Segons L'Eugènia, és un sistema que ja porta diverses renovacions i funciona bé. Tot i això, "cal estar per ell”. El meu tema com a responsable és coordinar i mantenir". Aquest treball es duu a terme conjuntament a la Comissió del Sistema de Gestió de Qualitat.
Segons la Norma, s'estudien les entrades al sistema (incidències, no conformitats, accions de millora, revisions per la Direcció, etc.), es controlen els indicadors i s'examina tota aquesta informació per trobar "sortides" (objectius, accions de millora, projectes...) que ajudin a la Direcció a la millora contínua del sistema "que es va retroalimentant".
A més, actualment la Comissió està treballant en la implantació de l'acreditació dels laboratoris clínics sota la Norma ISO 15189. Hem començat per algunes àrees que no només inclouen el laboratori general d'anàlisis clíniques, sinó també l'anatomia patològica, un dels fets diferencials que té CLILAB Diagnòstics".
Després de l'Auditoria externa duta a terme per ENAC (Entitat Nacional d'Acreditació) al maig i tenint en compte les no-conformitats a solucionar, creu que "sí que s'aconseguirà".
Seguretat del Pacient
"La Seguretat del Pacient em sembla un tema superinteressant i molt maco", no és una cosa que l'Eugènia digui a la lleugera. Des de fa anys, forma part de la Comissió de Seguretat del Pacient de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori (SEQC-ML) en l'àmbit nacional, fet que la converteix en una persona amb experiència i molt compromesa.
Donat que de vegades els laboratoris solen ser una mica accessoris als plans de Seguretat de Pacient a les diferents institucions, a CLILAB Diagnòstics es va idear una línia estratègica consistent a desenvolupar un grup de persones de medicina de laboratori, "per ficar-nos una mica més endins dels diferents grups de Seguretat del Pacient que ja funcionen a les institucions en què treballem", explica.
L'Eugènia ha estat nomenada responsable d'aquesta línia i ha començat a elaborar un pla. S'ha format el Grup de Seguretat del Pacient, compost per cinc persones, en desenvolupament, tant en l'àmbit personal com d'espais.
"He contactat amb el Nucli de Seguretat del Pacient del Consorci Sanitari Integral, he aconseguit entrar i participar en reunions, notificacions i formacions". El seu objectiu és, un cop tinguin prou formació i experiència, replicar el model a la zona d'Igualada, Garraf i Vilafranca del Penedès.
Per l'Eugènia, els incidents en la seguretat del pacient que s'originen al laboratori poden ser deguts a errors, com per exemple, en transcriure resultats manualment, "moltes vegades són els que et fan més por i no és una cosa infreqüent". És important entendre que l'error zero no existeix, s'intenta que tendeixi a zero. Per això, l'Eugènia recomana encendre les alarmes quan algú diu que això no li passa o que no té errors. "Això és el que fa més por perquè aquesta persona no és que no tingui problemes, és que no s'està assabentant que els té... Compte que està passant alguna cosa al teu voltant i no t'estàs adonant!".
També fa una menció especial als errors en l'àmbit de la transfusió, que es relacionen no tant amb un diagnòstic, sinó amb una actuació terapèutica.
"Francament, estic encantada amb la Seguretat del Pacient" diu l'Eugènia amb un gran somriure. Com a graduada també en Dret, en aquest marc pot ajuntar les dues facetes.
Medicina del Laboratori
"M'agrada agafar els meus paperets i sortir del laboratori per avisar algun aspecte d'urgència", expressa amb passió. Una cosa tan fàcil, per l'Eugènia és part de l'atenció integral i la Medicina del Laboratori a la qual hauríem d'aspirar.
Per ella tots formen part del mateix equip, tant la gent pròpia del laboratori com la gent que està fora i en contacte directe amb els pacients. La connexió amb la resta de l'equip sanitari és necessària, ja sigui a través del correu electrònic o d'una trucada, però l'Eugènia sosté que els millors resultats els ha vist parlant personalment. Tenir la possibilitat d'explicar un resultat, comentar un diagnòstic o simplement una impressió davant de certs valors analítics. "`A mi m'enriqueix, i moltes vegades reps el feedback de fer una feina tan personalitzada".
Sobre els reptes de la Medicina del Laboratori, l'Eugènia comenta que encara cal superar una certa "endogàmia" del laboratori, però, sobretot, li preocupa la tendència a una automatització incontrolada.
Reduir els temps d'entrega, millorar la precisió i exactitud dels resultats o augmentar la quantitat de mostres processades, ha portat inevitablement a incorporar més i més equipament sofisticat, cosa que ha portat que de vegades "hàgim estat vistos com una màquina més que es troba al laboratori" reflexiona l'Eugènia.
Per això, per ella és indispensable que no es perdi el factor humà que envolta els professionals del laboratori: assessorar i participar en el diagnòstic i en el pronòstic, participar amb altres persones o grups de manera més activa.
"No hem de perdre la part humana per culpa de l'automatització i cal consolidar la nostra col·laboració en allò que és pròpiament la Medicina Laboratori", emfatitza.
Objectius en els seus nous rols
Considera que el sistema de gestió de qualitat és robust i que funciona bé, però que de vegades per les seves característiques pot ser poc funcional, per la qual cosa s'ha proposat fer-ho més eficient. També buscarà apropar més l'Anatomia Patològica i altres àrees al Sistema, "a mi m'interessen més les coses assequibles, un sistema multicèntric i multidisciplinari, que funcioni i que ho faci de manera que la gent senti que funciona".
A més, l'Eugènia voldria aconseguir contagiar la seva passió pel Sistema de Gestió de Qualitat, per a que la resta de personal del CLILAB ho veiés d'una altra manera i no pas com una tasca tediosa i obligatòria. "Fem molta i molt bona feina cada dia, de vegades només fa falta que l'hàgim registrat, que estigui documentat el que hem fet i com està descrit que cal fer-ho."
Per l'Eugènia, el que és valuós de ser una entitat pluridisciplinària i multicèntrica com CLILAB Diagnòstics, és que cadascú té les seves necessitats, la seva complexitat i "els seus pacients", una identitat pròpia. "Hem de ser un, però mantenint cadascun de nosaltres les nostres diferències i coneixent la diferència dels altres per poder aprendre i créixer en conjunt".
"Estic molt contenta amb la gent que treballo, crec que ho fem bé. Cada vegada ho fem amb més integració i ens coneixem bastant".
Definitivament, l'Eugènia ha posat en pràctica el seu lema "vagis on vagis, o facis el que facis, que et diverteixi", per compaginar totes les tasques a més de coordinar els grups i gaudir de la seva feina.