“Estic molt contenta amb l’equip de la coordinació tècnica”
Entrevista a la Maribel López Fernández, Coordinadora Tècnica General del CLILAB i Coordinadora Tècnica del Laboratori CLILAB Igualada.
"Soc una igualadina de tota la vida". Així es presenta la Maribel López Fernández, actual coordinadora tècnica general del CLILAB. A més de viure i treballar a Igualada tota la seva vida, és una pionera. Va ser una de les cinc primeres tècniques especialistes en anàlisis clíniques de la promoció del 1989 de l'Escola Milà i Fontanals d'Igualada.
Com que tenia experiència com auxiliar de clínica, vaig trobar feina ràpidament al laboratori de l'Hospital d'Igualada, el mateix any d'acabar la meva formació. La Maribel forma part del CLILAB molt abans que es digués amb aquest nom. "Les he vist de tots els colors", diu en recordar la seva llarga trajectòria.
Fent un tímid somriure, afegeix: "Ser tècnic de laboratori no era la meva fita. De jove m'hauria agradat ser corresponsal de guerra". Anhelava anar a tots els països en què es pogués denunciar els conflictes i fer-los públics per lluitar pels Drets Humans. I alguna cosa d'aquella lluita encara continua latent dins seu.
"Em vaig iniciar en l'àrea del laboratori que realment m'agradava i no em penedeixo", diu amb convicció. Sempre ha estat al laboratori d'Urgències, perquè l'apassiona poder fer una mica d'hematologia, de coagulació, de banc de sang, de bioquímica i de microbiologia. Admet que li avorreix una mica la rutina: "Soc més d'urgències".
La Maribel exclama amb molt d'entusiasme: "A mi em dona marxa! Quan les urgències estan molt complicades, això m'agrada". I destaca que li encanten aquells moments on pot tenir contacte directe amb els metges i ser la via directa en rebre la mostra i processar-la, a més de tenir l'oportunitat de col·laborar en la interpretació del resultat i de brindar resultats de qualitat.
L'octubre del 2006 va ser nomenada coordinadora tècnica del laboratori d'Igualada del CLILAB. Per primera vegada una Tècnic de Laboratori ocupava un lloc de coordinació. Aquest nomenament va marcar un punt d'inflexió, ja que la tasca dels tècnics sempre havia estat sota supervisió d'infermeria. "Vaig estar molt contenta per mi i sobretot perquè considerava que els tècnics havíem fet un pas cap endavant". Anys més tard, al novembre de 2020, assumeix també la coordinació tècnica general de tots els laboratoris del CLILAB.
La flama de la seva passió juvenil, la de lluitar pels drets de les persones, continua més viva que mai. És una incansable promotora de la reivindicació dels tècnics de laboratori. "Estem lluitant perquè sigui carrera universitària com en altres països. Jo vaig estar tres anys col·laborant amb l'Associació Espanyola de Tècnics de Laboratori". En aquest camí, també ha exercit la docència tant en institucions externes com brindant formació interna en el curs d'urgències pels tècnics del CLILAB.
Del treball assistencial a la coordinació
Després de molts anys de trajectòria fent assistència li van oferir ser coordinadora. I per a no allunyar-se completament del que tant l'apassiona va fer un pacte: va sol·licitar continuar fent algunes hores al dia d'assistència mentre coordinava. "Perquè per a mi és important estar al dia; tinc molt clar que avui faig això, però demà no ho sé", expressa, tot i que «fa uns anys que no faig tanta assistència, només en moments puntuals i col·laboro en algunes tasques determinades».
A la coordinació, «tinc dues cadires» detalla. Una d’elles és la de coordinadora tècnica del laboratori d'Igualada, on gestiona a unes 26 persones, amb les quals treballa diàriament. L’altra és la de coordinadora tècnica general del CLILAB, des de la que gestiona, supervisa i coordina els recursos humans amb l'ajuda de tota la Coordinació Tècnica, Secretaria Tècnica i el Departament de Recursos Humans, mantenint sempre una bona comunicació amb la Direcció. El seu objectiu principal és, cohesionar tot el seu equip de treball.
Té sis persones de coordinació a càrrec seu, les quals es troben en cadascun dels centre del CLILAB amb els seus respectius equips. Explica que, encara que en tots els centres vulguin treballar de la mateixa manera no és possible, ja que cadascun té la seves pròpies peculiaritats. Per això, és vital el treball de la Coordinació per a harmonitzar-los. L'equip de coordinació manté reunions trimestrals presencials en les quals tracten tots els temes i en el dia a dia es comuniquen per telèfon. És un equip de treball que es desenvolupa a través de la pràctica d’un lideratge d’estil participatiu que permet adquirir habilitats d’empatia, sinceritat, lleialtat, compromís i competència professional. "Estic molt contenta, són de la meva confiança, ja que han de gestionar els seus propis equips".
Encara que els centres estiguin en diferents punts i distanciats, la Maribel sosté que són com una teranyina, on cada punt està connectat amb l'altre i això fa la força total. Amb les mateixes paraules que utilitza Michael Jordan, la Maribel comenta: "En un equip no tots poden pretendre tenir la mateixa fama i premsa, però tots poden dir que són campions” perquè tots ens necessitem".
Considera que les persones que formen el CLILAB són la part essencial. Aquestes parteixen d'un alt nivell d'exigència i han de tenir la capacitat d'adaptar-se a les situacions que sorgeixen en el dia a dia. Seria un exemple la pandèmia COVID-19, on recorda que l'Hospital d'Igualada va ser un dels més afectats, ja que es va detectar el primer cas i el van destinar únicament per a l'atenció de pacients COVID.
La coordinació: assoliments i objectius
En els seus moments lliures, la Maribel busca gaudir de la naturalesa i desconnectar la ment a través del senderisme o, simplement, escoltant el so de la mar. Segurament, aquest temps de relaxació li permet definir amb claredat nous objectius i propòsits per a l'equip tècnic i per a ella mateixa.
Encara sent que el reconeixement de la feina dels tècnics no és suficient i, per això, des de la coordinació s'enfoca en motivar a les noves generacions a continuar formant-se i conèixer quines necessitats tenen. La Maribel sosté: "Sempre els hi dic: no espereu! El que heu de fer i el que hem d'aprendre és a auto reconèixer-nos a nosaltres mateixos".
Després d’aconseguir unes places estructurals i poder oferir als tècnics suplents un contracte amb garanties, ha aconseguit millorar la plantilla i la seva disponibilitat. Alhora, això li ha donat estabilitat al ritme de treball i major tranquil·litat a la coordinació, que disposen de més personal per a les cobertures.
La Maribel, intenta desenvolupar al màxim el potencial del personal al càrrec mitjançant la següent fórmula: lideratge, competència professional, negociació i resolució de conflictes. És notable com ha organitzat i definit els papers en la coordinació per a assolir els objectius de tots els equips a càrrec seu. Confessa amb un somriure: "Vaig estar a punt de no presentar-me; és que no estava segura de poder amb tot". Però el temps ha demostrat amb escreix que era la persona adequada.
Des de les seves dues cadires, com li agrada referir-se als seus rols, lluita pels drets, incentiva, acompanya i guia, sempre tenint present que el treball en equip és la clau. "Tots col·laborem en els resultats. I amb això em refereixo ja no solament a la part tècnica i la facultativa, sinó al departament de logística, al d'estadística, al de recursos humans, contractació... Em refereixo a qualitat, em refereixo a tots els que formen part de CLILAB Diagnòstics”, conclou.