"Són molts anys, però estic content amb la trajectòria"
Entrevista a l'actual Director Tècnic de CLILAB Diagnòstics, Miguel Ángel Benítez Merelo, qui parla dels seus començaments, actualitat i passió per la medicina de laboratori.
"Són molts anys, però estic content amb la trajectòria", diu somrient Miguel Ángel Benítez Merelo, qui ha estat Director Tècnic de CLILAB Diagnòstics des de 2016... però la seva història als hospitals comarcals va començar molt abans.
Després de finalitzar la carrera de Medicina en la Universitat Central de Barcelona, va fer la residència en microbiologia a l'Hospital de Bellvitge. Corria l'any 99 i després de tres anys de projectes de recerca estant becat, a Miguel Ángel li va sortir l'oportunitat d'un treball a l'Hospital d'Igualada. Des d'aquest moment ha estat vinculat a CLILAB.
Després de més de 20 anys de trajectòria, fa un recorregut mental dels seus passos i agrega "he passat per tots els diferents estats de l'empresa, des de ser un facultatiu, responsable de microbiologia", fins a arribar a convertir-se en el màxim responsable dels 8 serveis de diagnòstic biològic que conformen CLILAB Diagnòstics.
Encara que el seu rol principal és el de Director Tècnic, "tots els estius que recordo em toca llegir plaques" i no pot contenir el riure en esmentar-ho. Per motius assistencials, durant les vacances li toca fer de microbiòleg (i es resisteix abandonar aquestes pràctiques) però en les tasques diàries com a cap global ha de relacionar-se amb els responsables de les diferents àrees, intentar resoldre temes estratègics com a licitacions, concursos i plans estratègics, a més de respondre els correus electrònics d'una safata d'entrada molt carregada. Per descomptat, res d'això sense abans beure una bona tassa de cafè al matí.
Amb al voltant de 190 persones al seu càrrec, Miguel Ángel explica: "Intento conèixer i mantenir contacte amb la majoria del personal. Però el fet de tenir laboratoris en diferents hospitals fa que no pugui conèixer com m'agradaria a tot el personal de tots els centres."
El seu esperit inquiet i la seva passió per la professió el porten a col·laborar en tots els apartats de l'empresa ja sigui de formació, assistencial i a relacionar-se amb companys d'altres laboratoris. És així que forma part de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia (SCMIMC), de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), de l'Associació Espanyola de Biopatología Mèdica (AEBM), de l'Associació Espanyola del Laboratori Clínic (AEFA) i també de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori (SEQC-ML). "Crec ferventment en la medicina de laboratori i intento col·laborar amb els meus companys en aquest tema donant suport a les iniciatives de les societats científiques sobre aquest tema."
El Director Tècnic de CLILAB sosté que aquest és un moment important per a les especialitats de laboratori, per a la medicina de laboratori en general. "Hem sofert una pandèmia terrible, que ens ha suposat en el personal i professional un cop devastador. Però sí que ha servit per a realçar totes les especialitats del laboratori: immunologia, microbiologia, laboratori general".
És innegable que la pandèmia va tenir molts aspectes negatius per a tothom, però també va aconseguir ressaltar la importància dels professionals del laboratori en el desenvolupament de proves diagnòstiques, en el seguiment, detecció i epidemiologia del virus SARS-CoV-2. Miguel Ángel agrega: "Tot i el dolent que ha suposat això, hem d'aprofitar l'empenta per a demostrar (i demostrar-nos) que som un valor imprescindible en el diagnòstic del pacient."
En el seu lloc de treball, i també en el seu perfil de LinkedIn, Miguel Ángel contribueix a enarborar la bandera de la medicina de laboratori: "Som un especialista més dins de l'àmbit clínic i consegüentment hem de fer-nos valer". Si a hores d'ara ja s'ha sentit i llegit per qualsevol banda que el 70% de les decisions clíniques depenen del laboratori, Miguel Ángel es pregunta "Quin altre argument es necessita perquè, evidentment amb respecte i col·laboració, anem de bracet dels clínics? No necessitem res més per a creure'ns-ho. Aquest pas ja està, hem de passar al següent: demostrant la presència del laboratori als voltants assistencials."
Segons Miguel Ángel, en l'àmbit del laboratori es disposen de moltes dades per a poder ajudar al diagnòstic i al maneig de les malalties: "Hem de fer el pas i utilitzar el big data hàbilment per a poder complementar els nostres informes". I gairebé a conseqüència d'aquesta eina, suggereix: "no hem de conformar-nos a fer informes amb unes validacions numèriques. Els professionals del laboratori hem d'aportar el nostre coneixement en el diagnòstic". Proposa així, que els especialistes de laboratori haurien de deixar per escrit una orientació diagnòstica, una impressió sobre els resultats obtinguts.
I com no podia ser d'una altra manera, al CLILAB Diagnòstics ja s'està treballant en la implementació de totes dues eines. Pel que fa a big data, durant el 2022, s'ha començat a fer servir el programa Health Analytics per a gestionar els indicadors analítics, amb l'objectiu de dirigir el seu ús a l'orientació diagnòstica per al 2023. Paral·lelament, s'ha desenvolupat un projecte pilot al costat dels professionals del laboratori de Vilafranca del Penedès d'orientació diagnòstica en analítiques d'atenció primària. Pròximament, es farà un resum de les orientacions analítiques treballades i si aquest projecte dona bons resultats la idea és estendre'l a tots els centres que formen CLILAB.
Un altre aspecte que la Direcció intenta fomentar entre els professionals és la producció de treballs científics. "Crec que és una manera de fer-nos veure com a laboratori", expressa Miguel Ángel, qui posseeix en el seu haver una prolífica producció de treballs científics.
Però la recerca no ha estat l'única font de producció escrita. Miguel Ángel s'autodefineix com un fanàtic del Betis i de l'escriptura, reconeixent que quan tenia més temps li agradava unir les seves dues aficions i redactava entrades en un blog esportiu (a més, d'haver publicat un llibre de trama delictiva: "Qui em manaria ficar els nassos"). Amb una mica de nostàlgia agrega: "Arran de la pandèmia, el tema de la ploma el tinc una mica abandonat".
Com per a moltes persones, la pandèmia ha estat, per moments, esgotadora i segurament el personal sanitari ha estat el que ha portat més pes sobre les seves espatlles. "He passat una època complicada amb el tema de la pandèmia, i realment em va costar trobar motivacions per a continuar tirant el carro, un cansament molt gran". Però estar envoltat d'un gran equip l'ha animat i va ajudar a superar aquesta etapa en la qual tots han donat el millor de si, "des d'una plantilla de tècnics fantàstics fins a uns facultatius de veritat molt integrats i entregats" emfatitza Miguel Ángel.
El present el troba calmat, renovat i planificant objectius: "Em veig bé ara, vull continuar fent que CLILAB continuï creixent en el seu entorn: amb modèstia, però amb ambició. Vull posar el meu gra de sorra perquè això continuï així, donant tot de mi."
"Estic molt feliç d'estar en aquesta empresa, de complir 20 anys i estic orgullós de tot el meu personal", conclou Miguel Ángel pocs dies abans de la celebració del vintè aniversari de CLILAB Diagnòstics.