«Hem de controlar tots els resultats de laboratori per a no despistar al metge clínic»

Tornar a Notícies
Margarida Simon Palmada, responsable del Departament de Qualitat i Codificació SIL

Parlar de la Margarida Simon Palmada és parlar, sens dubte, d'una referent de la qualitat dins del CLILAB, on ha treballat com a facultatiu especialista, a més de responsable del Departament de Qualitat i Codificació SIL.

La Margarida es va llicenciar com a metgessa en la Universitat Autònoma de Barcelona i va fer la residència de Bioquímica Clínica a l'Hospital Vall d'Hebron. En finalitzar la seva formació va fer algunes substitucions, però, al cap de poc, la seva vida professional va quedar lligada al CLILAB.

«Jo m'ho he passat bé treballant», diu la Marga, com tots la coneixen. Ella es va incorporar al Laboratori de l'Hospital de Vilafranca al 1987. «En aquell moment era un hospital comarcal petitó», recorda. A Vilafranca, de facultatius, només estava la Marga i una microbiòloga. Des del dipòsit de sang fins al laboratori i l'automatització estaven sota la seva responsabilitat: «Vaig fer una mica de tot perquè allà, al principi, estàvem soles».

El caràcter interdisciplinari de la medicina del laboratori va ser el que la va atreure. «Al laboratori es veuen molts tipus de patologia, molts camps de la medicina, és a dir, pots anar des de la serologia, fins als marcadors tumorals, la bioquímica clínica...», explica.

Però la Marga no es conformaria únicament amb l’activitat assistencial. «Ja coneixia el laboratori de l’ambulatori de Vilafranca, perquè hi havia treballat, i quan vaig arribar a l'Hospital Comarcal de Vilafranca vaig pensar que seria bo fusionar-nos amb ells per donar una millor assistència a la comarca». Quan el Servei Català de la Salut va construir el nou Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, a la dècada dels 90, es va portar a terme la unificació dels dos laboratoris.

Homogeneïtzar el servei de laboratori tant en l'assistència primària com en l'hospitalària va ser l'objectiu perseguit en aquell moment. «Per això m'agrada la qualitat», diu apassionadament, «perquè a través d'ella es poden controlar els processos per a no despistar al metge clínic, de manera que tant els resultats com les decisions mèdiques basades en ells siguin el menys dubtosos possible».

Admet que, al principi, treballar per a aconseguir la unificació de serveis va ser una mica difícil, però que a poc a poc ho vàrem anar aconseguint. «I ara nosaltres no distingim res, és a dir, tractem les anàlisis i els resultats dels pacients exactament de la mateixa manera», donem el mateix servei tant en l'assistència primària com en l'hospitalària i amb qualitat en els dos entorns.

L'any 2002, amb el Consorci del Laboratori Intercomarcal de l'Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf es va iniciar el que avui coneixem com CLILAB. Es van unificar el laboratori d'Igualada, el de Sant Pere de Ribas i el de Vilafranca. Dels tres centres, el d'Igualada era un dels primers laboratoris de Catalunya que ja estaven certificats amb l'ISO 9001. Per això, «comencem el procés de certificació per a tot el laboratori», explica la Marga

Actualment, es manté la certificació mitjançant l'ISO 9001:2015 i, des de fa un parell d'anys, s'està treballant l'acreditació mitjançant l'ISO 15189. «És l'acreditació específica del laboratori. L'estem preparant; ja hem lliurat la sol·licitud i intentarem que es pugui passar l'acreditació abans del mes de juny». El seguiment de l'acreditació que ha realitzat durant tant de temps «quedarà a càrrec d’altres persones», esmenta la Marga, ja que avui comença la seva jubilació.

La codificació del sistema informàtic també ha estat la seva responsabilitat. «He participat en la implantació de la informatització del laboratori i en tots els canvis dels sistemes informàtics». En un inici, la codificació del sistema informàtic del Laboratori general (SIL) només la gestionava una persona . «Però el coneixement no pot estar en mans d'una persona sola, sempre cal traspassar-lo i compartir-lo i, en aquest moment, per aquesta tasca, som tres persones les que codifiquem».

Portar tant de temps en el CLILAB li ha permès conèixer l'estructura de l’empresa i dels laboratoris que la integren. Per aquest motiu, la Marga ha estat una peça fonamental en el seu creixement. «He participat en molts dels canvis que hi ha hagut en el CLILAB; la meva vida professional ha estat lligada a intentar portar-los a terme de la millor manera possible», agrega.

El seu compromís amb la qualitat analítica ve pràcticament des que era resident

«De resident vaig passar pel Departament de Qualitat del Vall d'Hebron, on estava la Dra. Ricós, una pionera en iniciar l’estudi de la variació biològica aplicat a la qualitat analítica». Al 1988, la Sociedad Española de Medicina de Laboratorio (SEQC-ML) buscava persones per a integrar la Comissió de Qualitat Analítica. Van cridar a la Marga i va acceptar. «Aquí em vaig quedar fins ara i, els darrers anys , he participat també en el Comitè de Programes Externs. En aquell moment jo feia tasques assistencials al laboratori, però ja tenia molt al cap tot el tema de la qualitat analítica».

El pertànyer a la Comissió de Qualitat Analítica li va donar l'oportunitat de participar en el Task Group de l' European Federation of Clinical Chemistry anb Laboratory Medicine (EFLM) de Variació Biològica i participar en la creació de la base de dades de variació biològica. L'objectiu d'aquesta base de dades és aconseguir emetre unes dades de variació biològica “robustes”. Permet derivar-ne especificacions analítiques pels laboratoris, de manera que disposin d’uns objectius analítics d’una font fiable.

La Marga, admet que ha estat una afortunada en pertànyer a la Comissió de Qualitat Analítica i també en un grup de treball dels laboratoris de l’Institut Català de la Salut . Li ha permès conèixer la prestació de serveis d’altres laboratoris i compartir decisions i objectius al costat d'ells. «Crec que això et dona una amplitud de mires», explica. El compartir experiències conjuntes permet fer benchmarking i aporta una visió molt global.

La seva participació en Grups de Recerca i estudis multicèntrics li ha reportat beques, premis i reconeixements al llarg de la seva trajectòria. La Margarida, al costat de l'equip de la Comissió de Qualitat Analítica, ha signat més de 170 publicacions en revistes.

Sens dubte, els seus vastos coneixements, la seva capacitat analítica, la seva visió sobre la importància de la qualitat analítica l'han convertit en una professional de valor incalculable pel creixement del CLILAB. «He participat quan hem volgut ampliar i oferir serveis a altres entitats i també ho vaig fer quan es van captar els primers clients. Tot això et fa evolucionar, veure les coses diferents. Estar en una empresa cada vegada més coneguda en el mercat de Catalunya et fa sentir bé».

El rol de responsable de qualitat

«Ha estat pas a pas, un treball de formigueta», diu mentre somriu. I és que, a poc a poc va anar insistint al laboratori en la necessitat de controlar tots els resultats perquè fossin segurs i fiables.

Un dels seus primers objectius va ser aconseguir que a tots els laboratoris del CLILAB, tant facultatius com personal tècnic, adquirissin uns coneixements mínims sobre la qualitat analítica per unificar criteris . «Cal no deixar a ningú enrere, és a dir, insistir en un mínim i anar avançant». Per a això, va anar explicant conceptes que potser no eren tan coneguts pels seus companys, insistint en per a què servien i va intentar que la gent conegués la prestació analítica dels seus mètodes, de manera que tots fossin conscients de com estaven treballant. «Ens ha anat bé, no em queixo».

També ha trobat algunes reticències, principalment en la revisió de documents del Sistema de Gestió de Qualitat (SGQ) o en la comunicació i anàlisi de incidències. Aquestes tasques poden quedar relegades amb el treball del dia a dia. Detalla que, quan es detecta un problema, «evidentment cal solucionar-lo. La qüestió és que després cal registrar-ho i pensar com corregir-lo, sempre pensant en totes les implicacions que pot tenir ». Això forma una part molt important de la cultura de l’SGQ i la seguretat del pacient, en la qual la Marga ha insistit en implantar al CLILAB.

La Marga ha estat una peça fonamental en l'expansió del CLILAB i la seva empremta segurament encara durarà diversos anys. Encara que s'allunyi del seu lloc de treball, la passió per la qualitat analítica no cessarà, i això li porta a reflexionar sobre el futur: «Moltes coses canviaran en els propers anys perquè la tecnologia ens ho permet. Per exemple, ja hi ha gent que està treballant amb big data per a obtenir dades de variació biològica o per a controlar la qualitat analítica interna del laboratori. Crec que això formarà part del futur del laboratori».

Més enllà de la seva trajectòria impecable de més de 30 anys, de totes les aportacions que ha realitzat al creixement de l'empresa, s'ha convertit en una companya molt estimada per la seva humilitat i la seva capacitat de compartir el coneixement. És per això que se la trobarà a faltar!

«És un orgull haver pogut participar en tot això i ajudar a que el CLILAB estigui on és ara», conclou.

Blog d'actualització científica

AVISOS I COMUNICATS

En aquest apartat podràs trobar tota la informació d'última hora relacionada amb el CLILAB Diagnòstics.

Trobaràs indicacions tècniques o notes informatives relacionades amb determinacions i també incidències climatològique o els dies festius del CLILAB Diagnòstic.

NOTÍCIES D'INTERÈS GENERAL

Convocatòries CLILAB Diagnòstics