Impacte de la COVID-19 en el laboratori de microbiologia de CLILAB Diagnòstics al llarg de les diferents onades produïdes per la pandèmia
La pandèmia va arrasar com un huracà sobre els laboratoris, aportant gran quantitat de mostres mai vistes i fent que les rutines de treball haguessin de canviar abruptament.
Va ser una adaptació a contrarellotge on es va haver de recol·locar al personal d'una àrea a una altra i, capacitar-lo en els seus nous llocs amb finestres d'aprenentatge bastant curtes. Tot per a poder complir temps de respostes i seguir el ritme desenfrenat de l'augment de casos.
Professionals del CLILAB van presentar un pòster 1 a LABCLIN 2022 en el qual detallaven com va impactar l'increment de l'activitat en el laboratori de microbiologia molecular durant la pandèmia.
"Al principi de la pandèmia no va donar temps a contractar més personal, sinó que el que teníem se li va donar torns diferents i se'ls va canviar de departament. Més endavant vam incorporar 4 graduats en Ciències de Salut i almenys 15 Tècnics de Laboratori" explica el Director Tècnic del CLILAB, Miguel Ángel Benítez Merelo i un dels autors del póster1.
Al laboratori de microbiologia molecular on habitualment es realitzaven tècniques amb un volum de sol·licituds intermedi (com PCR per a Chlamydia trachomatis i Neisseria Gonorrhoeae o càrregues virals de VIH, HBV i HCV) es va sumar una nova tècnica amb una demanda mai vista fins aquell moment: la PCR per a SARS-CoV-2.
Durant la sisena onada de COVID-19, que els autors1 van establir que anava de l'1/10/2021 al 14/02/2022, la quantitat de proves fetes superava les 164.000.
Amb aquesta alta demanda de proves PCR es va necessitar adaptar els espais en tots els nostres laboratoris. A l'Hospital de Sant Joan Despí es va construir un edifici annex destinat a la COVID on es va assignar un laboratori de 30 metres quadrats.
A més es van adquirir nous equipaments: termocicladors, robots d'extracció, dispensació de plaques, i nombrosos equips comercials.
Els professionals de CLILAB van decidir recopilar tota la informació i contrastar les dades de 2020 i 2021 amb les de 2019 dels 6 laboratoris on es fan proves de PCR de COVID-19. Van quantificar en cada onada el número total de PCR de SARS-CoV-2, la mitjana diària, el dia de màxima activitat i el dia de màxim percentatge de positivitat.
La quantificació va indicar que al CLILAB en el 2020 es van realitzar 212.350 PCR SARS-CoV-2 i en el 2021, unes 369.855. Les dades són aclaparadores i ajuden a entendre el que van viure els professionals del laboratori en aquest moment: "Aquella experiència va ser horrible per la pressió assistencial que vam tenir i en res similar a una cosa prèvia. Però ens ha servit d'aprenentatge per a adaptar-nos a tècniques noves com altres virus respiratoris o a la verola del mico" diu Miguel Ángel Benítez Merelo.
Com a conclusió els autors expliquen que durant la primera onada va haver-hi menys volum de proves, ja que no hi havia polítiques de cribratge poblacionals generalitzats. Però encara així, per la gravetat clínica i el gran índex de positivitat observat, va ser on es va viure la pressió assistencial més gran.
El gran augment en el número de PCR sol·licitades entre la primera i la segona onada va suposar un important repte pels laboratoris de microbiologia que en pocs mesos van haver d'equipar-se tecnològicament i professionalment.
Sens dubte, la capacitat d'adaptació del personal de laboratori del CLILAB va ser sorprenent, demostrant estar a l'alçada de la situació, oferint les respostes que el sistema sanitari va necessitar i ajudant així a millorar la salut dels pacients.
Referència:
- El pòster titulat "Impacte en el laboratori de microbiologia molecular de les diferents onades produïdes per la pandèmia COVID-19" va ser presentat pels professionals de CLILAB Diagnòstics M.Á. Benítez Merelo, C. Marcó De Mas, T. Soler Maniega, S. MIró Cañís, C. Esteve Cols, T. Braños Rodríguez i P. Alemany González, en el XVI Congrés Nacional del Laboratori Clínic (LABCLIN 2022) que es va dur a terme a Màlaga del 19 al 21 d'octubre de 2022. Pot ser consultat en el llibre de resums: https://www.labclin2022.es/images/site/Lab_Clin2022.pdf