Impacte de la COVID-19 en el laboratori de microbiologia de CLILAB Diagnòstics al llarg de les diferents onades produïdes per la pandèmia

Tornar a Notícies

La pandèmia va arrasar com un huracà sobre els laboratoris, aportant gran quantitat de mostres mai vistes i fent que les rutines de treball haguessin de canviar abruptament.

Va ser una adaptació a contrarellotge on es va haver de recol·locar al personal d'una àrea a una altra i, capacitar-lo en els seus nous llocs amb finestres d'aprenentatge bastant curtes. Tot per a poder complir temps de respostes i seguir el ritme desenfrenat de l'augment de casos.

Professionals del CLILAB van presentar un pòster 1 a LABCLIN 2022 en el qual detallaven com va impactar l'increment de l'activitat en el laboratori de microbiologia molecular durant la pandèmia.

"Al principi de la pandèmia no va donar temps a contractar més personal, sinó que el que teníem se li va donar torns diferents i se'ls va canviar de departament. Més endavant vam incorporar 4 graduats en Ciències de Salut i almenys 15 Tècnics de Laboratori" explica el Director Tècnic del CLILAB, Miguel Ángel Benítez Merelo i un dels autors del póster1.

Al laboratori de microbiologia molecular on habitualment es realitzaven tècniques amb un volum de sol·licituds intermedi (com PCR per a Chlamydia trachomatis i Neisseria Gonorrhoeae o càrregues virals de VIH, HBV i HCV) es va sumar una nova tècnica amb una demanda mai vista fins aquell moment: la PCR per a SARS-CoV-2.

Durant la sisena onada de COVID-19, que els autors1 van establir que anava de l'1/10/2021 al 14/02/2022, la quantitat de proves fetes superava les 164.000.

Amb aquesta alta demanda de proves PCR es va necessitar adaptar els espais en tots els nostres laboratoris. A l'Hospital de Sant Joan Despí es va construir un edifici annex destinat a la COVID on es va assignar un laboratori de 30 metres quadrats.

A més es van adquirir nous equipaments: termocicladors, robots d'extracció, dispensació de plaques, i nombrosos equips comercials.

Els professionals de CLILAB van decidir recopilar tota la informació i contrastar les dades de 2020 i 2021 amb les de 2019 dels 6 laboratoris on es fan proves de PCR de COVID-19. Van quantificar en cada onada el número total de PCR de SARS-CoV-2, la mitjana diària, el dia de màxima activitat i el dia de màxim percentatge de positivitat.

La quantificació va indicar que al CLILAB en el 2020 es van realitzar 212.350 PCR SARS-CoV-2 i en el 2021, unes 369.855. Les dades són aclaparadores i ajuden a entendre el que van viure els professionals del laboratori en aquest moment: "Aquella experiència va ser horrible per la pressió assistencial que vam tenir i en res similar a una cosa prèvia. Però ens ha servit d'aprenentatge per a adaptar-nos a tècniques noves com altres virus respiratoris o a la verola del mico" diu Miguel Ángel Benítez Merelo.

Com a conclusió els autors expliquen que durant la primera onada va haver-hi menys volum de proves, ja que no hi havia polítiques de cribratge poblacionals generalitzats. Però encara així, per la gravetat clínica i el gran índex de positivitat observat, va ser on es va viure la pressió assistencial més gran.

El gran augment en el número de PCR sol·licitades entre la primera i la segona onada va suposar un important repte pels laboratoris de microbiologia que en pocs mesos van haver d'equipar-se tecnològicament i professionalment.

Sens dubte, la capacitat d'adaptació del personal de laboratori del CLILAB va ser sorprenent, demostrant estar a l'alçada de la situació, oferint les respostes que el sistema sanitari va necessitar i ajudant així a millorar la salut dels pacients.

Referència:

  1. El pòster titulat "Impacte en el laboratori de microbiologia molecular de les diferents onades produïdes per la pandèmia COVID-19" va ser presentat pels professionals de CLILAB Diagnòstics M.Á. Benítez Merelo, C. Marcó De Mas, T. Soler Maniega, S. MIró Cañís, C. Esteve Cols, T. Braños Rodríguez i P. Alemany González, en el XVI Congrés Nacional del Laboratori Clínic (LABCLIN 2022) que es va dur a terme a Màlaga del 19 al 21 d'octubre de 2022. Pot ser consultat en el llibre de resums: https://www.labclin2022.es/images/site/Lab_Clin2022.pdf

Blog d'actualització científica

AVISOS I COMUNICATS

En aquest apartat podràs trobar tota la informació d'última hora relacionada amb el CLILAB Diagnòstics.

Trobaràs indicacions tècniques o notes informatives relacionades amb determinacions i també incidències climatològique o els dies festius del CLILAB Diagnòstic.

NOTÍCIES D'INTERÈS GENERAL

Convocatòries CLILAB Diagnòstics