One Health
En l'última dècada hem presenciat diverses situacions d'emergència a escala mundial causades per agents infecciosos, el que ha deixat en evidència que l'aparició d'un nou patogen pot afectar negativament a la salut, al benestar i a l’economia de tota la societat.
El concepte One Health reconeix la relació que existeix entre la salut ambiental, l’animal i la humana. No és quelcom nou; ja fa alguns anys que s’insisteix en l’idea de treballar conjuntament per abordar els problemes de salut animal, humana i ambiental en benefici del benestar comú.
Des de 2004, amb la creació dels 12 principis de Manhattan —on es van identificar els factors que col·laboren en la propagació de les malalties infeccioses, emergents o reemergents capaces d'afectar als éssers humans, els animals i els ecosistemes— s'ha reforçat la idea de que Una Sola Salut, o One Health en anglès, és el camí per a protegir la salut de tots i assegurar un futur sostenible per a les properes generacions.
Els humans hem provocat canvis profunds en el medi ambient, com la desforestació, la contaminació, la fragmentació del territori i la invasió de l'hàbitat natural, entre d’altres. En conseqüència, els animals domèstics, els animals salvatges i nosaltres mateixos compartim un mateix ecosistema i estem exposats als mateixos factors de risc. Així, els patògens han trobat vies de transmissió més ràpides, s'ha augmentat la interacció entre els animals salvatges portadors i els humans, i s’ha accelerat el salt d’espècie que afavoreix el desenvolupament de certes malalties en les persones.
En definitiva, la sanitat dels animals i del medi ambient depenen en gran mesura de les activitats humanes i, a la vegada, influeixen directament en la salut humana. És a dir, som part d'un tot que s'ha de protegir i abordar de forma integral.
Segons l'Organización Mundial de Sanidad Animal l'amenaça no es limita únicament als éssers humans. Encara que la majoria de les avaluacions de risc es centren en la transmissió de patògens dels animals a l'home, la sanitat animal també es veu molt afectada per les malalties transmeses des dels humans. Per exemple, el coronavirus, la tuberculosi i diversos virus de la grip poden causar danys o fins i tot ser mortals per a nombroses espècies animals.
Tenint en compte tots els factors implicats, els principals reptes de la salut són: les zoonosis, les resistències antimicrobianes, la producció d'aliments segurs respectant el benestar animal, la cronicitat de les malalties, la salut mental i l'impacte ambiental que té tot això.
L'enfocament One Health és multidisciplinari i multisectorial, de manera que busca integrar tant als sectors públics i privats com a la societat civil per a millorar la capacitat de reacció i mantenir una alerta permanent i efectiva que permeti detectar de manera ràpida tot el que amenaci la salut poblacional. CLILAB Diagnòstics contribueix a aquesta iniciativa, d'una banda, gràcies a la seva presència en totes les disciplines del laboratori clínic i, a més, col·laborant en la detecció de noves resistències antimicrobianes i de microorganismes causants de malalties infeccioses emergents.
A Espanya s'ha reconegut la necessitat d'implementar aquest enfocament. Així, al novembre de 2021 es va celebrar la Jornada Estrategia One Health: Una visió transdisciplinària a la sala d'actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on es va presentar de manera oficial una plataforma d'àmbit estatal sobre One Health.
La Plataforma One Health està presidida per Maite Martín, degana de la Facultat de Veterinària de la UAB i presidenta de la Conferència de Degans de Facultats de Veterinària d'Espanya. Aquesta entitat funciona com una xarxa multidisciplinària i multisectorial de degans i deganes de les Facultats d'Infermeria, Farmàcia, Medicina i Veterinària, juntament amb les organitzacions col·legials nacionals d'aquestes disciplines. Des de la seva creació, la plataforma compta amb més de 130 entitats adscrites, ha participat en divulgació i ha col·laborat en l'elaboració del Pla Estratègic de Salut Pública 2022. A poc a poc, l'essència One Health va penetrant en l'àmbit estructural i fent-se cada vegada més forta.
Un major enteniment de l'abast de l'enfocament One Health facilitarà la preparació dels sistemes de salut. És evident que es necessiten experts multidisciplinaris que treballin junts per a aconseguir-ho, i és aquí on els professionals del laboratori podem participar activament amb la nostra experiència en el camp de l'epidemiologia, el diagnòstic de laboratori, la comunicació de riscos, l'abordatge de les emergències de salut i l'anàlisi microbiana.
Articles consultats
- Una Sola Salud, Organización Mundial de Sanidad Animal: https://www.woah.org/es/que-hacemos/iniciativas-mundiales/una-sola-salud/
- Fortalecimiento de los sistemas de salud pública por medio de la visión de Una Salud: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-08072020000300201
- Posicionamiento sobre la necesidad de implementar el enfoque One Health: https://www.um.es/documents/14554/23491660/Posicionamiento+conjunto.pdf/cd8c607b-fd4f-b320-492f-9e92b601c0cf?t=1619075587746