"Treballar al costat del personal tècnic i els altres facultatius em permet comprendre com funciona el laboratori i veure què es pot millorar"

Tornar a Notícies

Entrevista a Sílvia Miró Facultativa, especialista en anàlisis clíniques.

Podries compartir la teva experiència i per què vas decidir especialitzar-te en anàlisis clíniques?

És clar, amb gust. Em vaig llicenciar en Farmàcia l'any 2004, vaig treballar durant sis anys a farmàcia i després em vaig preparar per al FIR i vaig aconseguir plaça a la segona convocatòria. Tot i que molts farmacèutics opten per farmàcia hospitalària, a mi no em va atraure quan vaig fer les pràctiques de la carrera, i per això vaig escollir una plaça de laboratori, en concret d'anàlisis clíniques, ja que és una especialitat polivalent que permet aprendre de moltes altres especialitats i adquirir un ampli coneixement.

Vaig fer la meva residència al Parc Taulí. Va ser una experiència molt enriquidora, i en acabar-la, va sorgir l'oportunitat de treballar al Penedès, d'on soc jo, i allà que hi vaig anar. Aquí a CLILAB, em sento plenament realitzada i satisfeta amb la meva elecció.

Dins tota la teva experiència en anàlisis clíniques, quina àrea gaudeixes més?

La part que més m'agrada d'anàlisis clíniques és la microbiologia, pel seu enfocament manual i connexió amb la clínica, encara que no he tingut l'oportunitat de dedicar-m'hi. Actualment, porto més de 8 anys a CLILAB i 4 treballant al laboratori d'urgències de Vilafranca. Al principi, no em considerava una especialista en aquest àmbit, però els canvis i els reptes que vaig afrontar m'han motivat a créixer professionalment. He après a adaptar-me a les situacions i àrees on m'ha tocat treballar, m'agraden els reptes.

Quines són les teves tasques diàries a CLILAB?

Quan vaig començar a treballar a CLILAB, les meves tasques eren polivalents, és a dir, tots teníem coneixements en diversos camps i podíem exercir una àmplia gamma de funcions.

Al principi, vaig enfocar-me en l'assistència directa, però amb l'actual director tècnic, es va promoure una direcció inclusiva i de treball en equip. Ens va assignar responsabilitats, projectes i ens van animar a proposar idees per al creixement del laboratori. Entre les meves tasques no assistencials s’hi inclou les relacions amb Atenció Primària, participo en les comissions de qualitat, formació i comunicació i col·laboro en l’elaboració i el seguiment del pla estratègic, un punt clau en la meva participació en els aspectes no assistencial, ja que m’ha permès tenir una visió àmplia i transversal dels objectius de CLILAB i participar en la seva execució.

Com ha influït el màster de direcció d'institucions sanitàries en l'aplicació de les teves tasques a CLILAB?

M'ha permès continuar desenvolupant aspectes que no s'ensenyen durant la carrera o la residència, com ara la gestió, la comunicació i el funcionament del sistema de salut català. El màster em va donar una visió general del sistema de salut català i eines que m'ha estat molt útils per continuar desenvolupant-me en els aspectes de gestió. A més, vaig conèixer molts i bons companys de l’àmbit de la sanitat.

Podries explicar com s'està duent a terme la gestió de qualitat a CLILAB?

A l'actual pla estratègic, un dels objectius més significatius és assolir l'acreditació per la norma internacional ISO-15189. Aquesta norma està centrada en els requisits de qualitat i competència per a laboratoris clínics, representant un pas endavant des de la nostra certificació ISO 9001. Per assolir aquesta fita, el compromís engloba no només la meva participació, sinó també la direcció, els responsables del sistema general de qualitat i de qualitat assistencial, i gran part del personal de CLILAB.

En el nostre primer intent, hem considerat, dins l'abast de la norma, incloure les proves centralitzades del laboratori de Vilafranca, una secció del laboratori de microbiologia i el diagnòstic de mama d'anatomia patològica a més continuarem treballant per estendre-la a altres àrees i a tots els nostres laboratoris. Actualment, estem resolent no-conformitats identificades durant l'auditoria externa realitzada per ENAC.

Quina és la teva tasca en la gestió de qualitat?

La meva tasca és coordinar la resolució de les no-conformitats que afecten el laboratori central i treballar amb els meus companys per abordar aquestes qüestions de manera efectiva. És un treball en equip.

Com esteu coordinant el procés d'acreditació entre els diferents laboratoris?

Tot i que ara estem immersos en el procés d'acreditació tant per al laboratori central com per l'àrea d'anatomia patològica, el desafiament és compartir allò que s'ha après amb els altres laboratoris. Treballar un al costat de l'altre facilitant el procés, per això estendre aquesta filosofia a tots els nostres laboratoris és tot un repte. Ara estem resolent les no conformitats, però l'objectiu és implementar aquests estàndards a tots els laboratoris de CLILAB.

Quins són els valors clau per a una bona gestió al laboratori?

Crec que el model de gestió aplicat a un laboratori varia segons la persona que la faci. La manera de pensar, actuar i ser de cada individu influeix en el seu estil de gestió, més enllà del que es pugui aprendre en un màster o a formacions.

En el meu cas, considero fonamental no perdre el contacte amb la part assistencial del laboratori. Treballar al costat del personal tècnic i els altres facultatius em permet comprendre com funciona el laboratori, i veure què es pot millorar. Per mi, és molt important conèixer el millor possible el desenvolupament dels processos per poder gestionar-los eficaçment.

La proximitat amb l'equip és crucial per mi, ja que facilita que puguin compartir les seves inquietuds, idees i necessitats, cosa que, al meu entendre, és essencial per a una gestió amb èxit. Sempre tinc un interès genuí per escoltar i preguntar.

Aprendre a comunicar de manera clara i assertiva, i gestionar els conflictes de manera constructiva, crec que és un aprenentatge continu en l'àmbit laboral. Un curs de gestió a CLILAB, impartit per una coach, ens ha ensenyat com abordar conflictes, canviar perspectives i eliminar prejudicis, etc. Intento aplicar aquests coneixements al meu dia a dia.

També has esmentat el teu involucrament en el tema de l'atenció primària. Quins aprenentatges destacaries sobre aquesta experiència?

Sí, estic involucrada a l'àmbit de l'atenció primària juntament amb la Paquita. L'atenció primària és la porta d'entrada al sistema sanitari, i és fonamental per evitar col·lapses del sistema de salut com els que vam viure durant la pandèmia. L'objectiu és ser un laboratori accessible i flexible per a ells, proporcionant solucions segons les seves necessitats. A través d'aquesta experiència, he après molt sobre la seva importància i el seu impacte al sistema de salut.

Podries explicar-nos com funcionen les teves tasques a l'àmbit de l'atenció primària?

CLILAB ofereix serveis a quatre regions d'atenció primària, amb més de 60 punts d'extracció. La meva tasca és mantenir una comunicació fluida i efectiva amb els responsables de cada equip, respondre a les seves inquietuds i establir la coordinació quan identifiquem necessitats.

La idea és que CLILAB sigui un laboratori accessible, flexible i que ofereixi un servei territorial, integrant l'atenció primària i l'hospitalària, que és un gran avantatge per als pacients i els professionals sanitaris de les àrees a les quals donem servei.

Finalment, quin consell donaries a algú que comença la seva residència?

Sempre he lamentat no haver realitzat la meva tesi doctoral durant la residència, ja que un cop comences a treballar, és difícil compaginar-ho. A un nou resident li diria que gaudeixi i aprengui molt, perquè la residència és un procés de creixement personal i professional important i que, si pot, que faci la tesi doctoral durant la seva residència (ens comenta la Sílvia entre rialles).

Aprofitant la pregunta, a CLILAB estem treballant per poder acollir residents en formació d'anàlisis clíniques i microbiologia, de la mà de la unitat docent del CSAPG. Tenir residents és un gran repte, ja que acostumen a ser molt exigents, amb moltes ganes d'aprendre i ens motiven a mantenir-nos actualitzats al laboratori.

Blog d'actualització científica

AVISOS I COMUNICATS

En aquest apartat podràs trobar tota la informació d'última hora relacionada amb el CLILAB Diagnòstics.

Trobaràs indicacions tècniques o notes informatives relacionades amb determinacions i també incidències climatològique o els dies festius del CLILAB Diagnòstic.

NOTÍCIES D'INTERÈS GENERAL

Convocatòries CLILAB Diagnòstics