Ovaris poliquístics (SOP): diagnòstic, símptomes i tractaments
Sovint la síndrome d'ovaris poliquístics passava desapercebut perquè símptomes com el dolor menstrual o cicles irregulars es consideraven "normals". A més, la varietat de símptomes dificulta el diagnòstic.
Millorar l'accés a la informació sobre el SOP i el seu impacte a la salut femenina és essencial per fomentar la prevenció i optimitzar el tractament.
L'etiologia del SOP és multifactorial i hi intervenen factors genètics, epigenètics, ambientals d'estrès oxidatiu, inflamació crònica i/o desordres metabòlics entre d'altres.
També s'ha descrit que canvis metabòlics a l'úter com per exemple l'elevada exposició a andrògens, estableixen patrons fisiològics i estructurals a llarg termini. Aquests canvis poden tenir un impacte a la salut durant l'etapa de la vida adulta, conegut com a programació fetal que pot manifestar-se més tard en interactuar amb factors ambientals.
Quins són els símptomes del SOP?
Les manifestacions clíniques del SOP varien d'una dona a una altra, però els símptomes més comuns inclouen:
- Cicles menstruals irregulars: com l'oligomenorrea (pocs períodes menstruals) o l'amenorrea (absència total de la menstruació). Aquestes alteracions estan relacionades amb la disfunció ovulatòria.
- Infertilitat: a causa de l'anovulació crònica (absència d'alliberament de l'òvul per l'ovari).
- Hiperandrogenisme bioquímic i clínic: nivells elevats d'andrògens provoquen hirsutisme (excés de pèl corporal), acne i alopècia androgènica (caiguda dels cabells en patrons masculins).
- Ovaris poliquístics: ovaris augmentats de mida amb múltiples fol·licles petits en ecografia.
Diagnòstic del SOP: el paper de l'estudi hormonal
El diagnòstic del SOP basat en el consens de Rotterdam (2003) requereix almenys dos dels criteris següents:
- Anovulació o cicles ovulatoris irregulars
- Hiperandrogenisme bioquímic i clínic, és a dir, excés d'hormones masculines
- Ovaris poliquístics detectats mitjançant ecografia.
L'estudi hormonal confirma el diagnòstic de valors alts d'andrògens o hiperandrogenisme i ajuda a descartar altres possibles causes dels símptomes, com ara tumors secretors d'andrògens o hiperplàsia suprarenal congènita.
Estudi hormonal al laboratori clínic per al diagnòstic del SOP
El diagnòstic és d'exclusió, per tant, l'anàlisi hormonal ens ajudarà a descartar altres patologies que cursin amb hiperandrogenisme com:
- Hiperandrogenisme fisiològic de la pubertat
- Hiperandrogenisme idiopàtic
- Hiperplàsia suprarenal congènita
- Tumors secretors d'andrògens
- Hipotiroïdisme
- Cushing
- Hiperprolactinèmia severa
1. Testosterona total i testosterona lliure:
- La testosterona elevada confirma l'excés d'andrògens.
- És recomanable mesurar tant la testosterona total com la testosterona lliure, ja que aquesta última pot estar alterada fins i tot si la total és normal.
- Mètode recomanat: cromatografia líquida acoblada a espectrometria de masses (LC-MS/MS) per la precisió.
- Útils si la testosterona no és elevada.
- Indicadors addicionals, sobretot en joves amb predomini d'hiperandrogenisme adrenal.
- Tot i que la seva especificitat és menor, són útils sobretot en dones joves que presenten un predomini d'hiperandrogenisme adrenal.
- Diagnòstic d'exclusió: tumors adrenals productors d'andrògens.
- Al SOP, hi sol haver un augment en la proporció de LH/FSH, que promou la producció d'andrògens i empitjora l'hiperandrogenisme.
- Encara que no és part del diagnòstic del SOP, avaluar la resistència a la insulina és crucial, ja que moltes dones amb SOP presenten aquesta disfunció.
- La resistència a la insulina eleva el risc de diabetis tipus 2, obesitat i malaltia cardiovascular.
- Lleugerament elevada en pacients amb SOP.
- Nivells molt elevats es relacionen amb hiperplàsia suprarenal congènita i s'utilitza com a diagnòstic d'exclusió de l'hiperandrogenisme.
- Útil en els casos d'hiperandrogenisme amb signes d'hiperandrogenisme, suggestiu de síndrome de Cushing (diagnòstic d'exclusió d'hiperandrogenisme).
- L'augment de prolactina causa un augment de la fracció de testosterona lliure, produint un lleu hiperandrogenisme.
- L'elevació de prolactina es relaciona amb infertilitat.
- L'hipotiroïdisme (disminució de la funció tiroidal) també pot causar un augment de la fracció de testosterona lliure, produint un lleu hiperandrogenisme.
- A CLILAB, duem a terme proves per al diagnòstic i seguiment del SOP que permeten analitzar la funció ovàrica i la possible disfunció ovulatòria.
El tractament del SOP s'adapta a les característiques clíniques de cada pacient i se centra en els símptomes predominants.
- Anticonceptius orals combinats (AOC): regulen el cicle menstrual, redueixen els nivells d'andrògens. A més, disminueixen el risc d'hiperplàsia endometrial i milloren els símptomes d'hirsutisme i acne.
- Antiandrògens: contraresten els efectes de l'excés d'hormones masculines, ajudant a reduir l'hirsutisme i l'acne.
- Sensibilitzadors de la insulina: milloren la resistència a la insulina, regulen el cicle menstrual i poden afavorir l'ovulació.
- Tractaments per a la infertilitat: inclouen inductors de l'ovulació com el citrat de clomifè o letrozole, utilitzats per estimular l'alliberament d'òvuls.
- Cirurgia ovàrica (drilling): només quan els tractaments farmacològics no són efectius, encara que comporta riscos associats.
- Dieta equilibrada i exercici regular: milloren els cicles menstruals, afavoreixen l'ovulació i redueixen la resistència a la insulina i els nivells d'andrògens.
La síndrome d'ovaris poliquístics és una afecció complexa que requereix un diagnòstic i un tractament personalitzat. L'avaluació hormonal precoç és clau per abordar els símptomes diversos que afecten la salut de les dones.
El maneig del SOP inclou tant el control dels símptomes androgènics com la restauració de l'ovulació, sense deixar de banda la importància de l'estil de vida.
D'altra banda, els avenços en genètica i medicina genòmica poden revolucionar el diagnòstic del SOP en identificar variants genètiques associades. Això facilitaria la personalització de tractaments i la diferenciació de subtipus de la malaltia, promovent una medicina preventiva i efectiva.
Des de CLILAB destaquem la importància de divulgar i mantenir els professionals de la salut al dia sobre els avenços en el diagnòstic i tractament del SOP. A més, el nostre compromís amb la salut de les persones ens impulsa a investigar i innovar en la medicina del laboratori en el nostre esforç de millora contínua.
Artícles relacionats:
- Cribratge del càncer de cèrvix al laboratori clínic per a la prevenció i tractament
- Estudi del perfil lipídic al laboratori clínic: enfocament integral
- Tiroides i embaràs: tot el que cal saber
- Kempegowda P, Melson E, Manolopoulos KN, Arlt W, O’Reilly MW. Implicating androgen excess in propagating metabolic disease in polycystic ovary syndrome. Ther Adv Endocrinol Metab. 2020;11:1-24. doi:10.1177/2042018820934319.
- Síndrome del ovario poliquístico. www.who.int. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/polycystic-ovary-syndrome
- Barber TM, Franks S. Obesity and polycystic ovary syndrome. Clin Endocrinol (Oxf). 2021;95(4):531-541. doi:10.1111/cen.14421.
- Teede HJ, Tay CT, Laven J, et al. Recommendations from the 2023 international evidence-based guideline for the assessment and management of polycystic ovary syndrome. Fertil Steril. 2023. doi:10.1016/j.fertnstert.2023.07.025.
- Palacios S, Ferrer Barriendos J, Blanco-Molina R, et al. Síndrome de ovario poliquístico: diagnóstico y manejo terapéutico. Rev Med Clin Condes. 2013;24(6):862-874. doi:10.1016/S0716-8640(13)70229-3. [Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-revista-medica-clinica-las-condes-202-articulo-sindrome-ovario-poliquistico-diagnostico-manejo-S0716864013702293].
- Velázquez-Maldonado V, Velázquez-Estrada R, López-Ambriz MÁ. Sindrome de ovario poliquístico: aspectos básicos y su relación con la resistencia a la insulina. Rev Obstet Ginecol Venez. 2007;67(3):1-8. [Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1690-31102007000300006].
- Martínez RM, Salas RG, Vela ALA, et al. Diagnóstico y tratamiento del síndrome de ovario poliquístico. MediSur. 2023;21(6):1338-1344. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2023000601338
- ¿Cómo se diagnostica el síndrome de ovarios poliquísticos? Reproducción Asistida ORG. Published March 15, 2021. https://www.reproduccionasistida.org/diagnostico-sop/