Talassèmies: importància del diagnòstic diferencial

Tornar a Notícies

El diagnòstic de les talassèmies és complex a causa de la diversitat genètica darrere dels seus símptomes. Diferenciar les talassèmies d'altres causes de microcitosi i anèmia requereix una avaluació combinada de característiques hematològiques, bioquímiques i genètiques.

L'hemoglobina (Hb) dels glòbuls vermells, o hematies, pot estar afectada en diverses condicions, repercutint en la seva capacitat de transportar oxigen. Aquestes malalties es coneixen com a hemoglobinopaties i es poden classificar en dos tipus principals:

  • Hemoglobinopaties quantitatives: producció reduïda d'alguna de les cadenes de globina. Aquest fet provoca l'acumulació de les cadenes restants i pot portar a eritropoesi ineficaç i hemòlisi.
  • Hemoglobinopaties qualitatives o estructurals: es formen variants d'hemoglobina amb característiques fisicoquímiques alterades. Un exemple d‟aquestes és l'hemoglobina S, responsable de l'anèmia falciforme.

En aquest article, ens centrarem en les talassèmies, un tipus de trastorn genètic dins de les hemoglobinopaties quantitatives.

Cada any neixen a tot el món aproximadament 90.000 nens amb síndromes talassèmiques, especialment prevalents a regions de la Mediterrània, Àfrica i el sud-est asiàtic.

Les talassèmies es caracteritzen per la producció insuficient o defectuosa d'hemoglobina que provoca una disminució de la seva mida (microcitosi) i en molts casos a anèmia, eritropoesi ineficaç i hemòlisi en diferents graus.

El diagnòstic diferencial de talassèmies pot suposar un repte, ja que la microcitosi té múltiples causes, incloent-hi la deficiència de ferro.

Classificació de les talassèmies

L'afectació o absència dels gens d'una de les cadenes de globina, α o β, provoca un excés de la cadena complementària a la sang. Segons la cadena afectada es classifiquen en talassèmies alfa (α) o beta (β) A més segons la severitat dels símptomes es classifiquen en:

  • Menor: generalment asimptomàtica i diagnosticada incidentalment. En aquests casos és important l'assessorament genètic, ja que hi ha el risc de tenir fills amb formes greus de la malaltia si tots dos progenitors són portadors.
  • Intermèdia: pot requerir transfusions ocasionals i és més pronunciada a les talassèmies beta. Cal fer un seguiment adequat perquè poden desenvolupar complicacions relacionades amb la sobrecàrrega de ferro. Aquestes complicacions poden afectar a òrgans vitals, com el cor i el fetge.
  • Major: greu, amb un pronòstic desfavorable, complicacions severes i requereixen transfusions de sang freqüents. En el cas de les talassèmies alfa o síndrome de Bart solen ser incompatible amb la vida. En el cas de les talassèmies beta es coneix com a anèmia de Cooley.

La diversitat en la severitat ressalta la importància del diagnòstic precís de les talassèmies.

Diagnòstic de talassèmies i microcitosi no ferropènica

Un dels reptes principals en el diagnòstic de les talassèmies és la distinció entre microcitosi ferropènica i no ferropènica. La deficiència de ferro és la causa més comuna de microcitosi, però la talassèmia és una causa important que pot presentar trets similars.

La talassèmia sol estar acompanyada per un nombre d'hematies alt mentre que l'anèmia per deficiència de ferro, el recompte d'hematies tendeix a estar reduït.

Diferències entre talassèmies i anèmia ferropènica

Figura 1. Diferències entre talassèmies i anèmia ferropènica

Els nivells baixos de ferro al laboratori no sempre indiquen deficiència de ferro ni anèmia. Encara que s'utilitzen altres paràmetres que permeten avaluar el metabolisme del ferro aquests poden estar alterats per inflamació o altres condicions.

La microcitosi no és exclusiva de les talassèmies i pot estar present amb anèmia o sense. Altres condicions, o altres hemoglobinopaties, també poden presentar microcitosi. La clau pel diagnòstic és descartar altres causes i confirmar la presència de la talassèmia mitjançant anàlisis específiques de l'hemoglobina i estudis genètics.

Riscos d'un diagnòstic erroni de les talassèmies

Figura 2. Riscos d'un diagnòstic erroni de les talassèmies

Proves diagnòstiques al laboratori clínic

Es combinen proves hematològiques, bioquímiques i genètiques. Algunes de les proves més rellevants pel diagnòstic de les talassèmies són:

1. Hematologia bàsica

Comença amb un recompte sanguini complet (CBC) per avaluar la morfologia de les hematies. La microcitosi i la hipocromia són signes comuns en els pacients amb talassèmia. Tot i això, aquestes troballes també s'observen en l'anèmia per deficiència de ferro, cosa que fan necessàries proves addicionals.

L'amplitud de distribució eritrocitària (ADE) sol estar augmentada a l'anèmia per deficiència de ferro, mentre que a les talassèmies tendeix a ser estret o normal.

Els pacients malalts o portadors de les alfes talassèmia mostren alteracions hematològiques des del naixement mentre que a les betes talassèmies solen aparèixer a partir dels 6 mesos d'edat.

Per tant, si els antecedents del pacient presenten un hemograma normal, generalment es pot descartar la talassèmia com a causa de la microcitosi.

2. Electroforesi d'hemoglobina

Aquesta tècnica permet identificar i quantificar les diferents fraccions d'hemoglobina a la sang del pacient. A la beta talassèmia, els nivells d'hemoglobina A2 (HbA2) estan augmentats, mentre que l'hemoglobina fetal (HbF) pot estar present en quantitats variables. També es detecten hemoglobines anormals, com Hb de Bart.

No obstant això, és important destacar que la deficiència de ferro pot reduir falsament els nivells de HbA2, fet que pot complicar el diagnòstic de la beta talassèmia. Per això, és important tractar l'estat de ferropènia abans d'interpretar els resultats d'hemoglobina.

HPLC d'un pacient sense talassèmia.

Figura 3. Cromatogrames HPLC d'un pacient sense talassèmia.

HPLC d'un pacient amb talassèmia.

Figura 4. Cromatogrames HPLC d'un pacient amb talassèmia.

Elements essencials per a l'avaluació de microcitosi al laboratori clínic.

Figura 5. Elements essencials per a l'avaluació de microcitosi al laboratori clínic.

3. Cromatografia líquida d'alta resolució (HPLC)

S'utilitza per detectar variants d'hemoglobina i anomalies en els nivells d'HbA, HbA2 i HbF. Ofereix resultats ràpids i precisos, fet que facilita la identificació precoç de les talassèmies i permet un seguiment eficaç.

4. Anàlisi d'ADN

Permet identificar les mutacions específiques als gens responsables de la producció de cadenes de globina i és el mètode més definitiu pel diagnòstic.

Això és particularment útil en portadors asimptomàtics. Aquests pacients poden presentar resultats normals en moltes proves hematològiques convencionals i fa necessari fer proves genètiques per confirmar el diagnòstic.

Les tècniques de diagnòstic genètic com la reacció en cadena de la polimerasa (PCR) són cada vegada més presents als laboratoris clínics.

Gens estudiats en l'anàlisi genètica de talassèmies

Figura 6. Gens estudiats en l'anàlisi genètica de talassèmies

Conclusió

Els pacients portadors heterozigots o amb formes lleus, poden ser diagnosticats erròniament com a anèmics per deficiència de ferro. Això condueix a un tractament amb suplements de ferro ineficaç i potencialment perjudicial, ja que l'excés de ferro es pot acumular al cos, causant toxicitat.

Per això, el diagnòstic diferencial de les talassèmies, a través de proves hematològiques i genètiques, és essencial per identificar correctament els pacients i portadors i orientar el maneig adequat del pacient.

A CLILAB estem compromesos amb la precisió diagnòstica amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients amb talassèmia i reduir les complicacions a llarg termini associades a aquesta malaltia hereditària.

Articles relacionats:

Referències:

  1. TIF. TIF. https://thalassaemia.org.cy/
  2. Salas P. GENÈTICA MOLECULAR APLICADA al DIAGNÒSTIC de MALALTIES HEREDITÀRIES TALASÈMIES Cas Clínic: Pacient amb Anèmia Microcítica.; 2013. https://www.seqc.es/download/tema/5/2955/3022644/1181332/cms/tema-3-talasemias.pdf/
  3. Talasèmia i Altres Hemoglobinopaties Informe de la Secretaria PREVALENÇA de LES HEMOGLOBINOPATIES. https://apps.who.int/gb/archive/pdf_files/EB118/B118_5-sp.pdf

Actualitat CLILAB Diagnòstics

AVISOS I COMUNICATS

En aquest apartat podràs trobar tota la informació d'última hora relacionada amb el CLILAB Diagnòstics.

Trobaràs indicacions tècniques o notes informatives relacionades amb determinacions i també incidències climatològique o els dies festius del CLILAB Diagnòstic.

NOTÍCIES D'INTERÈS GENERAL